De verzorging van een boa constrictor (2024)

7 minuten

Een boa constrictor verzorgen is niet weggelegd voor onervaren bezitters. Als je belangstelling hebt voor deze soort, volgen hier de basisprincipes van zijn onderhoud.

De verzorging van een boa constrictor (1)

Laatste update: 11 december, 2021

Ondanks hun intimiderende verschijning zijn slangen een alledaagse verschijning in de huizen van reptielenliefhebbers.Maar de verzorging van een boa constrictor is nogal lastig, en het is geen exotisch dier dat geschikt is voor beginners.

Als je van plan bent te beginnen met het verzamelen van informatie over de verzorging van deze soort, is hier een basisgids die je alles laat zien wat een boa in gevangenschap nodig heeft.Mishem niet.

De kenmerken van een boa constrictor

De boa constrictor is een slang die behoort tot de Boidaefamilie. Er worden 8 ondersoorten erkend binnen dit taxon waarvan de grootte kan variëren van 1,5 meter lengte tot 4 meter. Het zijn vrij zware reptielen, die een lichaamsmassa bereiken van tot 40 kilogram.

Het zijn vrij langlevende reptielen die in gevangenschap met de juiste verzorging wel 40 jaar oud worden.

Deze slang is verspreid over vrijwel het hele Amerikaanse continent. Ze houdt zich op in leefgebieden met een lage vochtigheid, zoals woestijnen en savannen, hoewel ze soms ook in vochtige bossen wordt aangetroffen. Ze is in staat in bomen te klimmen en op takken te rusten.

Deze slang wordt een constrictor genoemd vanwege de manier waarop ze jaagt: ze vangt haar prooi eerst met een beet en kronkelt zich er dan omheen. Eenmaal in deze positie beknelt ze het dier met kracht, waardoor het niet meer kan ademen en de botten verbrijzeld worden om het beter te kunnen inslikken. Wurgslangen zijn niet giftig, maar ze kunnen wel een mens doden.

De verzorging van een boa constrictor (2)

Belangrijke dingen om te overwegen als je voor een boa constrictorzorgt

Het eerste en belangrijkste om te overwegen voor je er een haalt is of het verzorgen van een boa constrictor legaal is in je land. Op sommige plaatsen (zoals Spanje) is de handel in en het bezit van deze slangensoort niet toegestaan. De boa constrictor is opgenomen in Appendix II van CITES (Engelse link).

De bedoeling van deze voorschriften is de illegale handel in te dammen en te voorkomen dat bepaalde dieren een invasieve soort worden.

Als je in je land een boa mag houden en je krijgt er alle nodige documentatie voor, dan is de volgende stap alle informatie te vinden die je nodig hebt over de ondersoort die je mee naar huis gaat nemen. Zo zal bijvoorbeeld de grootte die hij kan bereiken erg relevant zijn voor zijn juiste huisvesting en hantering.

Je moet ernstig overwegen of je een vleesetend, niet-gedomesticeerd, solitair, crepusculair dier in huis kunt, of moet nemen. Je zult het andere dieren moeten voeren, moeten leren omgaan met een slang die 4 meter en 40 kilo kan bereiken, en zijn hoge kosten van levensonderhoud moeten betalen. Bovendien zal het dier tot 40 jaar verzorging nodig hebben.

Het voeden van een boa constrictor

De boa moet altijd schoon, vers water ter beschikking hebben, bij voorkeur in flessen. Je moet haar ook een bakje geven waarin ze kan baden, vooral tijdens haar vervellingstijd.

Het voornaamste dieet van de boa constrictor zal bestaan uit kleine zoogdieren. Afhankelijk van de grootte van de slang kan de prooi variëren van muizen tot konijnen, cavia’s, ratten, en andere knaagdieren. Eén klein zoogdier per week is meestal voldoende, maar de frequentie van voederen hangt af van het dier en zijn behoeften.

Het is aan te raden de slang bij het vallen van de avond te voeren, als hij zijn piekactiviteit begint.

Wen de boa idealiter aan het eten van reeds dode dieren, anders kun je ongelukken krijgen als de prooi zich verdedigt. Hoewel de slachtoffers bevroren te koop zijn in speciaalzaken, bied je ze warme lichamen aan, bij voorkeur verwarmd in een pan kokend water.

Laat de slang na het eten rusten, want zijn spijsvertering is langzaam en zwaar. Als je ziet dat ze de prooi weer uitbraakt, kan die te groot geweest zijn.

Terrarium

Bij de verzorging van een boa constrictor is de kwaliteit van zijn terrarium een van de belangrijkste dingen. De beste behuizing voor deze slang is een terrarium dat hoger is dan het breed is en groot genoeg om een tak, een schuilplaats en een waterbakje te herbergen. De bedoeling hiervan is de boa in staat te stellen zijn natuurlijk boomklimgedrag te vertonen.

Hoe groot moet een terrarium voor een boa constrictor zijn? Er is geen standaardmaat, want die hangt af van de grootte van het dier zelf. Hier zijn enkele maten bij benadering:

  • Uitgekomen jongen.Een kleine slang kan zich aanpassen aan het leven in een terrarium van 60 x 50 x 30 centimeter (2 x 1,6 x 1 voet) in lengte, breedte en hoogte. Dit terrarium zal tijdelijk zijn, want het zal groeien en je zult het moeten verschonen.
  • Jong. Als de slang volwassen is en tot 2 meter lang is, zal het terrarium minimaal 150 x 90 x 70 centimeter groot zijn in lengte, breedte en hoogte (5 x 3 x 2,3 voet).
  • Volwassen dieren. Als de boa zijn maximale grootte bereikt heeft, kan hij niet in een terrarium gehouden worden dat kleiner is dan 300 x 100 x 70 centimeter in lengte, hoogte en breedte. Het is echter het beste om het dier in een zo groot mogelijk verblijf te houden.

Het komt goedkoper voor je uit als je de slang naar zijn definitieve terrarium verhuist als hij volwassen is. Een kleine maakt het gemakkelijker om hem te hanteren als hij nog een baby is, maar als je hem verwisselt, doe dat dan maar één keer en neem de grootste bak die je kunt vinden.

Acclimatiseren van het terrarium

Slangen zijn ectotherme dieren, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur grotendeels van de omgeving afhangt. Dit betekent dat een van de belangrijkste richtlijnen voor de verzorging van een boa constrictor bestaan uit het handhaven van optimale vochtigheids- en temperatuurparameters voor hun welzijn.

De ideale temperatuur voor een boa constrictor ligt tussen 24 en 26° C en mag nooit onder 22° C dalen. Er zijn veel warmtebronnen die geschikt zijn voor slangen. De beste opties zijn verwarmingsplaten en keramische warmtelampen die geen licht uitstralen.

Laat de slang niet in direct contact komen met de warmtebron om accidentele brandwonden te voorkomen.

De luchtvochtigheid is een andere essentiële factor om te regelen. Voor deze soort moet ze tussen 50 en 60% liggen, 70-75% om problementijdens het vervellen te vermijden. Gebruik van een kwalitatief substraat helpt de vochtigheid in het terrarium te stabiliseren. Hennep- of kokosvezel zijn hiervoor goede keuzes.

Terrarium voorwerpen

Het ontwerpen en inrichten van het terrarium is voor veel mensen de leukste taak die bij de verzorging van boa constrictor komt kijken. Het is een bevredigend en gespecialiseerd proces, ideaal voor wie graag de beste omgeving voor zijn dier onderzoekt en creëert.

De belangrijkste onderdelen van een terrarium zijn het substraat, de schuilplaats, en de verrijking. Laten we ze een voor een bekijken:

  • Substraat. Zoals hierboven vermeld, is het ideale substraat hennep- of kokosvezel. Sommige mensen gebruiken ook populierenbast. Let echter op dat je geen cederhout verkocht neemt, want dat is giftig voor veel reptielen.
  • Onderdak. Omdat de boa overdag rust en zijn lichaamstemperatuur moet regelen, is het een goed idee om twee schuilplaatsen in je inrichting te zetten. Een schuilplaats in het warme gedeelte en een in het koude gedeelte. Op deze manier heeft het reptiel de keus. Bevestig de schuilplaats stevig en voorzie een toegangsmiddel, zoals een tak, zodat het er naar toe kan klimmen.
  • Andere elementen.De takken en de poel met water zijn elementen die de slang in staat stellen natuurlijk gedrag te vertonen. Dit dient als verrijking en voorkomt gezondheidsproblemen.

Hoe maak je het terrarium van een boa constrictor schoon

Een grondige schoonmaak van het terrarium moet minstens een keer per maand gebeuren, misschien vaker als de slang groot is. Verwijder dagelijks uitwerpselen en ander organisch afval uit het substraat. Ga daarbij steeds voorzichtig te werk en houdt het dier goed in het oog.

Bedenk dat een gesloten terrarium met warmtebronnen en dierlijke resten een perfect substraat is voor de woekering van schimmels, bacteriën en parasieten.

Voor het schoonmaken kun je het beste een mengsel van 10% bleekmiddel en 90% water gebruiken. Voor glas kun je een alcoholische oplossing gebruiken die speciaal voor het reinigen van glas gebruikt wordt. Gebruik doeken die geen resten achterlaten en zorg ervoor dat je eventueel achtergebleven bleekmiddel wegspoelt. Maak ook alle elementen van het terrarium grondig schoon.

De verzorging van een boa constrictor (3)

Zoals je ziet zijn er veel basisideeën over de verzorging van een boa constrictor. Als je de grote verantwoordelijkheid op je wilt nemen om voor zo’n slang te zorgen, raden we je aan altijd een vertrouwde dierenarts en reptielenspecialist beschikbaar te hebben. Zij zullen je het beste begeleiden als het gaat om het gezond houden van je slang.

De verzorging van een boa constrictor (2024)

FAQs

De verzorging van een boa constrictor? ›

Als verwarming is een warmtelamp geschikt, maar let wel op dat de slang zich er niet aan kan branden. De boa heeft een vochtigheidsgraad tussen 60% en 85% nodig. Een thermometer en een hygrometer zijn noodzakelijk om het klimaat in de bak te kunnen controleren. Zorg ook voor voldoende ventilatie.

Wat eet een boa constrictor? ›

Een boa eet kleine knaagdieren zoals ratten of muizen. Nieuwgeborenen eten pinky's (haarloze babymuizen). Volwassen dieren die een maximale afmeting bereiken kunnen ook met grotere prooien zoals bijvoorbeeld konijn gevoerd worden.

Kan een boa constrictor zwemmen? ›

De boa constrictor is echter geen waterliefhebber, zoals van enkele andere boa's bekend is. Het water trekt prooidieren aan waar de slang van profiteert, als het moet kan de boa wel zwemmen.

Is een boa constrictor sociaal? ›

Deze slangen leven solitair (alleen) en komen voor in tropische bossen, maar ook op droge vlaktes of op landbouwgrond. Boa's worden, afhankelijk van hun ondersoort, zo'n één tot maximaal vier meter lang. De boa constrictor is een van de meest gehouden wurgslangen.

Wat mogen boa's niet doen? ›

Sommige boa's hebben onder bepaalde voorwaarden politiebevoegdheden – bijvoorbeeld fouilleren – en mogen geweldsmiddelen gebruiken zoals handboeien, wapenstok, pepperspray of een vuurwapen als de noodzaak daarvoor is aangetoond.

Hoe vaak moet een boa constrictor eten? ›

Jonge boa's eten eens per week. Volwassen exemplaren voert u eens per twee tot vier weken, dit is afhankelijk van de leeftijd en het formaat van de prooidieren die hij te eten krijgt. Het gebruik van een voerplank zorgt ervoor dat de slang geen bodembedekking binnenkrijgt tijdens het eten.

Hoe lang kan een boa constrictor zonder eten? ›

“Als de boa constrictor een grote prooi op heeft kan hij weken zonder eten. ”

Wat is het verschil tussen een boa en handhaving? ›

Regelmatig zie je wel iemand met een uniform met daarop 'handhaving'. Veel mensen vragen zich af of een boa hetzelfde is als een handhaver. Het antwoord daarop is: ja. Een handhaver is een boa die voor de gemeente werkt en toezicht houdt op de lokale orde en veiligheid.

Kan iedereen boa worden? ›

Een rol als BOA is niet voor iedereen weggelegd. Je moet wel echt voldoen aan bepaalde eigenschappen om een rol in de handhaving goed uit te kunnen voeren. Of jij geschikt bent zullen we testen in verschillende gesprekken en een assessment. Belangrijk is dat je zelf ook goed nadenkt of deze functie goed bij je past.

Wat is de topsnelheid van de boa constrictor? ›

Met een topsnelheid van 1,6 kilometer per uur is hij veel te sloom!

Welke geweldsmiddelen heeft een boa? ›

Ook kunnen aan een boa vrijheidsbeperkende middelen of geweldsmiddelen worden toegekend. Onder geweldsmiddelen worden in deze beleidsregels verstaan: wapenstok, pepperspray, vuurwapen en surveillancehond (gecertificeerde diensthond). Onder vrijheidsbeperkende middelen worden in deze beleidsregels verstaan: handboeien2.

Hoe zwaar wordt een boa constrictor? ›

Boa constrictors leven in de vochtige en warme tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De boa kan tot 4 meter lang worden en wel 60 kg wegen. De lichaamskleur is overwegend lichtbruin met een donkere nettekening over het gehele lichaam.

Wat mag een boa? ›

Sommige boa's hebben onder bepaalde voorwaarden politiebevoegdheden – bijvoorbeeld fouilleren – en mogen geweldsmiddelen gebruiken zoals handboeien, wapenstok, pepperspray of een vuurwapen als de noodzaak daarvoor is aangetoond.

Kan een slang een koe eten? ›

Een Birmese python heeft aan de lijve ondervonden dat overdreven gulzig zijn, niet al te best is. Het dier slokte een volledige koe op, maar kreeg dat niet verteerd. Zijn maag scheurde open en de slang overleed uiteindelijk.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 5632

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.